Creditele de nevoi personale pot fi oferite de către băncile clasice dar și de anumite instituții specializate, numite instituții financiare nebancare, pe scurt IFN. Chiar dacă băncile sunt un jucător important în acest sector de piață, IFN-urile pot fi și ele o soluție foarte bună.

Ca o formă curentă, modernă de împrumut, creditul de nevoi personale este în ultimul timp cel mai căutat produs din România. Dacă luam în considerare datele financiare de pe piață putem observa cum acest tip de credit le depășește ca frecvență pe toate celelalte forme de împrumut la un loc.

credit de nevoi personaleCreditele de nevoi personale sunt destinate evident nevoilor personale specifice fiecărui client și acoperă finanțarea oricărui gen de cheltuială. Principalul scop al acestor împrumuturi este consumul urgent și de regulă sumele solicitate sunt destul de mici și termenele destul de scurte. Un credit de nevoi personale se acordă deosebit de ușor și are doar câteva condiții restrictive. Comoditatea și rapiditatea cu care se pot obține astfel de împrumuturi personale fac ca aceste împrumuturi să fie cea mai bună soluție de cele mai multe ori.

Unele sume luate cu împrumut pe baza creditelor de nevoi personale sunt folosite pentru plați urgente medicale sau pentru a ieși din impas din alte evenimente nefericite cum ar fi accidente, pierderea bunurilor neasigurate, probleme financiare în propria companie etc. Alți clienți preferă acest tip de împrumut pentru a cumpăra produse aflate la ofertă, pentru a achiziționa vacanțe, pentru a renova clădiri, pentru operații estetice sau chiar pentru a-și finanța studiile în străinătate. Există și o parte din populație care se folosește de aceste credite nevoi personale pentru a-și mari bugetul. Aceștia fac investiții rentabile sau își finanțează afacerea după bunul plac folosind banii împrumutați drept o investiție. Uneori, un credit de nevoi personale se poate solicita chiar și pentru a acoperi alt credit bancar aflat încă în derulare sau pentru achiziții mari, cum ar fi cele imobiliare și de mașini.

Clientul este cel care hotărăște destinația viitoare a banilor și tot el este cel care stabilește suma pe care dorește sa o împrumute dar și termenul de returnare a sumei. Deși creditul de nevoi personale a fost conceput ca un produs pe termen scurt caracterizat de o valoare mică, faptul că a devenit atât de popular a dus la o creștere vertiginoasă a plafonului său maxim dar și la modificări privind perioada de rambursare.

Suma acordată în cazul unui credit de nevoi personale variază fie de la o bancă la alta, sau de la un IFN la altul. Atât aceasta cât și perioada de timp pe care se acordă împrumutul tind să crească în ultimul timp. Desigur, există produse cu valoare fixă dar sunt și unele configurabile după bunul plac al clientului.

De exemplu, valoarea unui credit de nevoi personale acordat de o bancă poate fi între 2000 și 5000 de lei. Alte împrumuturi pot începe de la 500 RON iar suma maximă poate ajunge la 20000 EUR sau echivalentul în lei. Produsele pe care le veți găsi la Instituțiile Financiare Nebancare sunt mai flexibile decât cele ale băncilor. Aici valoarea începe de la 100 RON și urcă până la 200000 RON.

Perioada de rambursare variază și ea în funcție de locul din care luați împrumutul. Dacă la bancă durata este între 6 luni și pană la 5 ani, la IFN-uri perioada de returnare a banilor poate fi de la o sigură zi până câțiva ani.

credite nevoi personaleCele două mari avantaje ale unui astfel de credit sunt viteza de obținere dar și confidențialitatea. Cei care acordă un credit de nevoi personale au conceput astfel de pachete pentru a grăbi procedurile și a personaliza cat mai mult împrumuturile. IFN-urile, spre deosebire de bănci oferă un plus de lejeritate la ambele capitole. Aceste instituții sunt perfect legale și funcționează în acord cu legislația, aflate mereu sub supravegherea Băncii Naționale, nu doresc să cunoască istoricul financiar al clienților. În acest caz, nu mai există restricția pe care băncile o mai mențin încă în unele cazuri, aceea de a nu avea mai multe credite deschise simultan.

De asemenea IFN-urile acordă credite nevoi personale fără a ține cont dacă clientul este angajat ori nu. Acesta trebuie să facă doar dovada unui venit lunar constant indiferent din ce sursă. Acești bani pot proveni din chirii, drepturi de autor, munci sezoniere, part-time, din pensii sau din ajutorul de șomaj. Pentru a dovedi existența acestor bani, solicitantul împrumutului de nevoi personale poate apela rapid la bancă pentru a obține un extras de cont pentru banii lui.

Singurul dezavantaj al creditelor de nevoi personale îl poate constitui în unele cazuri dobânda. Câteodată putem vorbi despre o dobândă mai mare, deși în cazul în care clientul reușește să se încadreze într-o perioadă scurtă de rambursare, suma nu ajunge să fie exorbitantă la final.

În general, un împrumut nevoi personale este un produs financiar echilibrat care îmbină accesibilitatea unui credit rapid cu costurile mici ale unuia cu gaj. Aprobarea este de cele mai multe ori extrem de simplă și rapidă. Pentru obținerea lui nu este nevoie să se depună garanții ori gajuri. Indiferent dacă împrumutul se face la bancă sau la IFN, clientul este anunțat din timp dacă este eligibil sau nu.

Criteriile de acordare ale acestor credite sunt destul de simple și o mare parte din populație le îndeplinește. Puteți fi însă respinși daca nu aveți încă vârsta de 18 ani sau dacă o depășiți pe cea de 75. De asemenea, cei care nu au un buletin valabil nu pot primi aceste împrumuturi de nevoi personale. Veți remarca că în unele cazuri vi se va cere o adeverință de salariu dar în altele nu. IFN-urile verifică existența unei sume constante aflate într-un cont bancar dar probabil veți fi refuzat în cazul în care aceasta lipsește cu desăvârșire.
Cei care doresc să solicite un credit de nevoi personale trebuie să analizeze cu atenție ofertele de pe piață înainte de a o face. Datorită concurenței crescânde dintre IFN-uri și bănci, condițiile de împrumut diferă mult, avantajând un client sau altul.