După căderea comunismului, consumul și în general achiziționarea cât mai multor bunuri devenise o prioritate în România pe o noua piață total diferită față de cea existentă până atunci. Astfel au apărut creditele doar cu buletinul, credite ce se puteau lua chiar din interiorul magazinelor, extrem de ușor dar în același timp și necontrolat. Ele au ajuns în cele din urmă de neacceptat deoarece au reușit să dea peste cap un întreg sistem bancar.

Responsabilii BNR de la acea vreme și-au dat seama imediat că este mare nevoie de o formă de împrumut rapid însă nu cea practicată doar pe baza buletinului. Aceasta variantă nouă de împrumut și anume obținerea de credite nebancare a fost reglementată atent și în prezent este supravegheată periodic. Este bine de știut că genul acesta de împrumut rapid, ușor de obținut și fără prea multe restricții a devenit o variantă mult mai căutată și frecventată față de produsele pe care le puteți găsiți la bănci.

imprumut rapidCei care oferă astăzi împrumuturile rapide sunt instituțiile financiare nebancare (IFN). Acestea sunt unități autorizate de către BNR și acordă bani într-un regim juridic destul de relaxat.

Împrumutul rapid este cunoscut in America drept payday loan sau cash advance și este cel mai rapid și la îndemână mod de a obține bani fără a fi nevoie de un contract bancar.

Există mai multe tipuri de credite nebancare printre care putem menționa chiar și o variantă online, deosebit de rapidă. Clienții care aleg un credit online pot primi banii aproape imediat, deoarece procedura este simplificată substanțial și banii pot ajunge la doritori repede, adică, în cel mult o zi. Pe tineri acest tip de creditare îi avantajează foarte mult și el este foarte des folosit mai ales pe varianta de tabletă sau smartphone.

Cei care vor să obțină un astfel de împrumut rapid trebuie să îndeplinească câteva condiții însă nu atât de multe precum sunt cele cerute de către bănci. Pentru a obține un credit online ca și pentru obținerea oricăror alte credite rapide cum ar fi microcredite, credite online, credite urgente, credite de nevoi personale, credite pentru pensionari etc este nevoie să aveți în vedere o vârsta cuprinsă între 18 și 75 de ani (unele dintre IFN –uri consideră necesară o vârstă minimă de 22 ori 24 de ani împliniți).

Pe lângă criteriul legat de vârstă vi se va cere o carte de identitate valabilă, o adeverință de salariu în cazul în care sunteți angajat. În cazul în care nu lucrați, trebuie să faceți dovada unui venit lunar constant, indiferent din ce sursă. Acest venit se poate prezenta IFN-urilor foarte ușor și rapid, printr-un extras de cont bancar. După cum menționam, aceasta sumă nu trebuie să provină dintr-o sursă anume.

Proveniența banilor nu este de interes pentru IFN-uri. Ele vor doar să se asigure că suma este un venit lunar constant și că este în acord cu suma de bani solicitată. În afară de salariu banii pot proveni din plata chiriilor, din pensii, din ajutoare sociale, drepturi de autor ori dobânzi, acțiuni, dividende, activități sezoniere etc.

În ceea ce privește sumele acordate prin aceste împrumuturi rapide se poate vorbi despre o gamă extrem de largă și de variată. În unele cazuri, suma împrumutată poate începe de la 1000 RON, în altele ființarea se poate face pentru sume mari, ca de exemplu 200000 de lei. În cazul în care vreți să oferiți și o garanție imobiliară suma acordată poate crește din ce în ce mai mult.

Dobânda aplicată în cazul unor astfel de creditări nu trebuie să vă sperie pentru că în general durata de timp în care se rambursează astfel de credite nebancare este scurtă. Totul depinde de ceea ce hotărăște cel care solicită un împrumut rapid. Clientul poate stabili de la început ziua când va returna banii în funcție de situația în care se află, raportând-se și la dobânda prezentată de IFN. În același timp, el poate reveni oricând asupra deciziei și schimba telefonic sau printr-un email termenul de rambursare stabilit anterior. Perioada se poate prelungi astfel fără probleme deoarece nimic nu este imposibil când vorbim despre astfel de credite nebancare.

În general, oferta de pe piața bancară este deosebit de variată când vine vorba despre acordarea unui împrumut rapid. Tocmai pentru că există această concurență vizibilă între diverse Instituții Financiare Nebancare, clientul este avantajat. Lui i se oferă posibilitatea de a alege dintr-o gama largă de pachete. Tot el este cel care trebuie să cântărească bine înainte de a se hotărî asupra unui contract. O analiză corectă asupra situației financiare proprii și o anticipare realistă a termenului de restituire al banilor este deosebit de utilă și va ușura mult procesul de creditare, reușind chiar să fidelizeze clienți.

Astfel de produse sunt mereu personalizate, adaptate și verificate în mod frecvent pentru a fi cât mai utile și ușor de obținut într-un timp extrem de scurt. Se dorește ca fiecare client să se obțină un produs potrivit cu nevoile lui. Deoarece procesul de finanțare este adaptat la posibilitățile individuale ale fiecărui solicitant în parte, fiecare contract și fiecare client este unic.

Pe lângă toate aceste facilitați, în cazul unui împrumut clientului i se garantează și confidențialitatea cu privire la întrebuințarea banilor. Instituțiile Financiare Nebancare nu vor dori să știe ce cheltuieli urmează să facă cel care solicită un asemenea împrumut și nimeni nu este obligat să menționeze vreo destinație viitoare a banilor.

IFN –urile nu sunt interesate de acest aspect nici măcar în cazul în care cel care le solicită mai are alte credite neacoperite, în derulare și dorește să le achite plătind cu suma nou împrumutată. Spre deosebire de bănci unde restanțierii sau rău platnicii sunt controlați și apoi excluși ca și clienți, Instituțiile Financiare Nebancare nu adoptă această poziție. Ele urmăresc în primul rând fluxul mare de lucru, rapiditatea de operare și menținerea unei clientele mulțumite.

Foarte mulți dintre cei dornici să ia un împrumut rapid se axează în primul rând pe componenta timp. După cum îi spune și numele, acest tip de finanțare este definit de viteza cu care se poate obține. Spre deosebire de împrumuturile clasice acordate de către bănci, pentru a obține un credit rapid, cu adevărat urgent, au fost eliminați mai mulți pași birocratici, fiind astfel ușurată considerabil procedura.

Dacă veți studia puțin piața, veți remarca că multe dintre condițiile împunse unui client mod normal de către o bancă sunt eliminate atunci când vine vorba despre creditele nebancare. Nimeni nu este obligat să o parcurgă anumite etape cum ar fi obținerea unui fluturaș pentru salariu (ceea ce durează extrem de mult și presupune nenumărate drumuri pe la ghișee) și nimeni nu mai trebuie să mai aștepte raportul fiscului cu privire la situația sa financiară și alte împrumuturi curente.

Toate aceste etape fiind eliminate, este posibil ca genul acesta de finanțare sa fie cu adevărat rapid și foarte utilizat atât în Romania cât și peste tot în străinătate. Numărul redus de documente și condițiile foarte lejere atrag mulți clienți și reușesc să fidelizeze o mare parte a populației.

Pentru a ușura procesul decizie la nivelul clientului, IFN-urile pun la dispoziție online un calculator special care îi oferă acestuia posibilitatea să își calculeze singur condițiile de rambursare și de împrumut. În general, pe lângă rapiditate, confidențialitate și siguranță, împrumuturile rapide se oferă fără clauze sau comisioane ascunse în dedesubturile contractelor, menite să deruteze voit clienții. Dobânzile sunt stabilite și aprobate clar de la început și nu lasă loc de alte interpretări evazive.

Este adevărat că DAE (dobânda anuală efectivă) este mai mare în cazul unui credit nebancar însă acest fapt nu înseamnă mare lucru deoarece termenul de plată fiind foarte scurt în final nu se vor acumula costuri foarte mari. Fiecare dintre clienți are posibilitatea să analizeze și să citească cu atenție ceea ce semnează și poate alege liber între mai multe firme. Unele dintre ele sunt specializate în produse cu dobânzi mai bune pentru perioade mai mari, iar altele au oferte mai scumpe dar sunt extrem de facil de dobândit.

Având în vedere că acest tip de creditare este atât de rapid, cei care apelează la o astfel de metodă de a obține un credit urgent fac parte din mai multe categorii. Unii dintre clienți pot avea probleme medicale ce presupun intervenții și costuri ce nu suferă nici un fel de amânări, ații se pot confrunta cu alte tipuri de accidente, cu tot felul de reparații neprevăzute ori cu pierderea unor bunuri neasigurate etc.

Alți clienți pot dori un credit urgent pentru a-și achiziționa rapid produse, pentru o oportunitate de afaceri, pentru o investiție importantă sau o pentru a beneficia pe moment de reduceri și prețuri promoționale valabile pe termen scurt.

Pe de altă parte, nimeni însă nu îi împiedică pe cei ce doresc un credit urgent să folosească banii împrumutați pentru a-și renova locuința, pentru a achiziționa pachete pentru vacantă ori chiar pentru refinanțarea altui credit aflat încă în derulare. Ceea ce este specific acestui tip de finanțare este că solicitanții acestor împrumuturi beneficiază nu doar de rapiditatea de a le obține dar și de libertatea totală de a folosi banii după bunul plac.